Aktualności

Przydomowe stacje uzdatniania wody – zalety rozwiązania

Jakie są zalety korzystania z przydomowych stacji uzdatniania wody ?

Jakość wody płynącej z kranów w domu nie zawsze jest zadawalająca. Problemem jest nie tylko smak, ale przede wszystkim duża zawartość niektórych minerałów, które odkładając się w urządzeniach AGD i na armaturze łazienkowej powoli, acz systematycznie niszczą wyposażenie gospodarstwa domowego. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest instalacja przydomowej stacji uzdatniania wody.
Woda użytkowa w domach jednorodzinnych bardzo często jest mocno zmineralizowana. Taką wodę potocznie określamy mianem twardej, a rezultatem korzystania z niej jest przesuszona skóra, sztywne tkaniny po praniu i osadzanie się kamienia na częściach pralek, zmywarek oraz na armaturze kuchennej i łazienkowej – mówi specjalista z naszej hurtowni. Szkody, jakie jest w stanie wyrządzić woda, różnią się w zależności od rodzaju i stężenia zawartych w niej minerałów. Najczęstszym problemem jest wysoka zawartość soli wapnia i magnezu. Jeszcze bardziej dokuczliwe może okazać się żelazo w wodzie, które przyczynia się do powstawania brzydkich plam na odzieży oraz żółtych, a nawet brunatnych zacieków na umywalkach, wannach etc.

Uzdatnianie wody w domu

W domach, które dotknięte są problemem słabej jakości wody, możliwy jest montaż stacji uzdatniania. Urządzenia takie skutecznie usuwają z wody wszelkie zanieczyszczenia. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów uzdatniaczy, toteż zanim zdecydujemy się na konkretny model, warto dokładnie przebadać wodę pod kątem jej składu. Może nim być powietrze, grunt lub woda. A zatem pompy ciepła dzieli się na powietrzne, gruntowe i wodne. Obecnie za najlepsze rozwiązanie uznaje się pompy powietrzne.
Domowe stacje uzdatniania wody wyposażone są w rozmaite urządzenia. Filtry mechaniczne skutecznie usuwają piasek i większe zanieczyszczenia, a montowane są zwykle przy głównym zaworze. Nieco innym rozwiązaniem są filtry węglowe, które walczą z chlorem i innymi szkodliwymi substancjami, przez co podnoszą walory smakowe i zdrowotne wody. Do walki z bakteriami i wirusami stosuje się sterylizatory, wykorzystujące np. lampy UV. Natomiast do pozbycia się jonów wapnia i magnezu, czyli w celu zmiękczania wody przez demineralizację, stosuje się stacje uzdatniania z filtrami jonowymiennymi.

Na czym polega zmiękczanie wody?

Proces zmiękczania wody w przydomowej stacji uzdatniania opiera się na działaniu filtrów z wkładem wypełnionym złożem kationowym. Kiedy woda przepływa przez złoże, dochodzi do wymiany jonów. W wyniku reakcji chemicznej jonu magnezu i wapnia zastępowane są jonami sodu. Pierwiastek ten nie ulega wytrąceniu bez względu na temperaturę, toteż jest zupełnie bezpieczny zarówno dla domowników, jak i używanych przez nich sprzętów. Poprawę jakości wody odczujemy nie tylko na skórze, która będzie miększa, gładsza i po prostu zdrowsza, ale także na… kieszeni. Korzystając z wody oczyszczonej z nadmiaru minerałów szybko zauważymy spadek zużycia detergentów. Mydła, płyny do naczyń i środki piorące sprawdzają się lepiej w wodzie miękkiej, toteż starczą na dłużej.

Zalety stacji uzdatniania wody

Najważniejszą zaletą korzystania z przydomowej stacji uzdatniania jest poczucie bezpieczeństwa, jakie daje nam pewność korzystania ze zdrowej, wolnej od zanieczyszczeń wody. Kolejną korzyścią jest poprawa kondycji skóry i włosów, których nie będziesz już obciążać nadmiarem minerałów. Woda będzie pachniała i smakowała lepiej. Nie bez znaczenia jest wspomniany wcześniej aspekt ekonomiczny. Zmiękczanie wody zapobiega nadmiernemu zużyciu środków czyszczących oraz odkładaniu się kamienia na grzałkach pralek, zmywarek czy czajników, zdecydowanie przedłużając żywotność tych sprzętów. Wolne od osadów urządzenia pobierają też mniej energii w trakcie pracy, co oznacza mniejsze koszty ich eksploatacji.